Kinderboek 'Lot en Bas naar Ameland'

Foto boekpresentatie Lot en Bas op Ameland

Op dinsdag 14 mei 2019 nam wethouder Ellen Bruins Slot het eerste exemplaar in ontvangst van het kinderboek ‘Lot en Bas naar Ameland’. Daarmee ging ook de verkoop van het boek op Ameland van start. ‘Lot en Bas naar Ameland’ is een rijk geïllustreerd boek met korte teksten op rijm, foto’s en illustraties. Het gaat over twee kinderen die met hun ouders op vakantie gaan naar Ameland.

Nel Verbeek, geboren en getogen op Ameland, was een gedreven orthopedagoog met een groot talent voor het omgaan met kinderen. Ze was begonnen aan een verhaal over twee kinderen die op vakantie gaan naar Ameland en daar van alles beleven. Na het overlijden van Nel in 2014 nam Joke Pars het initiatief om het prentenboek te maken dat Nel voor ogen stond. Joke maakte korte stukjes tekst op rijm, passend bij de bezienswaardigheden op Ameland. Toen de tekst klaar was maakte Gert Jan Verbeek foto’s en Annelotte Verweij, een vriendin van Nel, maakte de illustraties.

Het resultaat is een prachtig prentenboek, dat laat zien hoe leuk en spannend het is om naar het eiland op vakantie te gaan. In het boek zijn ook verwijzingen te vinden naar jeugdherinneringen van Nel en de familie Verbeek.

Op Ameland, waar het overlijden van Nel diepe indruk heeft gemaakt, nam wethouder Ellen Bruins Slot het eerste Amelander exemplaar in ontvangst. Het boek is op verschillende plaatsen op het eiland en op het vasteland te koop. De opbrengst is volledig bestemd voor de Stichting Klei & Zand, opgericht door de familie Pars en de familie Verbeek. De stichting biedt op allerlei manieren hulp aan kinderen en jongeren met psychische problemen.

Meer informatie is te vinden op facebook.com/lotenbas.