Project ‘Leerlingen aan de wal’

keys

Heeft u kinderen die aan de wal studeren of binnenkort naar de wal gaan?

Dit schooljaar (2016-2017) start de gemeente in samenwerking met SCW Ameland en Ignatia Veltman (projectcoördinator) een project voor jongeren van Ameland die naar de wal gaan om verder te studeren. Dit project heet 'Leerlingen aan de wal'.

Zodra uw zoon of dochter naar de wal gaat om verder te studeren, breekt er een spannende tijd aan. Zowel voor de ouders als voor de jongere zelf. Hoe gaat het op school? Hoe gaat het op de flat? Eten ze wel voldoende? Doen ze wel voorzichtig?  Voor een eilander is het vanzelfsprekend om op jonge leeftijd naar de wal te gaan en verder te studeren. Dat je op deze leeftijd op jezelf gaat wonen is dat niet en dat kan de nodige spanningen met zich mee brengen.

De meeste jongeren redden zich prima en komen goed door hun studententijd heen. Maar er zijn ook jongeren die de overgang van een thuis naar een eigen huis moeilijk vinden. Het vraagt ook best veel van je als je uit een kleine beschermde gemeenschap komt en naar een grote anonieme stad verhuist. De vrijheid en verantwoordelijkheid die daarbij komen kijken kunnen een hele uitdaging voor je kind zijn. De één gaat daar anders mee om dan de ander.

Het kan zijn dat uw kind last krijgt van heimwee, zich eenzaam voelt, het moeilijk vindt om ’s morgens uit bed te komen of juist veel te laat naar bed gaat, problemen heeft met huiswerk maken of met alleen reizen met het openbaar vervoer. Dat kan stemmingsklachten of motivatieproblemen veroorzaken.

Een kind dat niet meer eet, verdrietig is of op zijn kamer blijft zitten, is een ongelukkig kind.

Ziet u dat uw kind het moeilijk heeft? Praat erover, met elkaar en met school. Want er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Leerlingen met een ondersteuningsvraag worden, afhankelijk van de vraag, gekoppeld aan een vrijwillig maatje die ze hierin begeleiden. Dit kan een oudere student of een oud-Amelander zijn.

Vragen en contact

Loopt uw kind vast op het gebied van wonen, welzijn en onderwijs aan de wal? Of heeft u (andere) vragen over het project. Neem dan contact op met ons via Ignatia Veltman, projectcoördinator van ‘Leerlingen aan de wal’. Bel 06-81431420 of mail naar: leerlingenaandewal@gmail.com.