Ruim het lekker zelf op

12 mrt

Als je thuis komt na een lange werkdag struikel je in de gang bijna over een paar schoenen. Aan een stoel hangt een jas en een paar meter verderop ligt een schooltas. Op het tafeltje naast de televisie staat een bord vol kruimels. Een klein stukje kaas kleeft aan de afstandsbediening. In de keuken staat de boter zonder dekseltje op het aanrecht. Een pak melk staat ernaast. Boven in de badkamer ligt een onderbroek van gisteren naast de toiletpot. In de wasbak zitten klodders aangekoekte tandpasta.

Je voelt dat je bloed begint te koken. Je trekt je schouders op, haalt diep adem en staat op het punt keihard de naam van je kind uit te schreeuwen. Maar stel dat je even wacht met schreeuwen. Stel dat je je schouders laat zakken en rustig uitademt. Denk eens aan jezelf vroeger. Toen jij zelf ook geen seconde nadacht over ‘suffe dingen’ als opruimen.

Niet boeiend

Het interesseert kinderen namelijk echt helemaal niks of er rommel in huis ligt of niet. Sterker nog, een beetje rommel is wel fijn juist. Kunnen ze lekker onbezorgd kliederen en klooien. Kinderen hebben niks met de design inrichting van woonprogramma‘s op tv of uit de bladen. Gezelligheid willen ze, ruimte om te spelen en af en toe wat oprechte aandacht voor hun fantasierijke bouwsels.

Wat ga je doen?

Terug naar het hier en nu. Het is niet gek dat jij een opgeruimd huis wilt. Jij weet als volwassene dat een schoon en opgeruimd huis rust in je hoofd brengt. Dat hygiëne belangrijk is voor de gezondheid van je gezin. Dat je niets kunt terugvinden als niks op zijn plek ligt. Je kunt nu drie dingen doen:

1: Alsnog heel hard krijsen dat ze onmiddellijk hun troep moeten opruimen. Jij boos, kinderen boos en morgen hetzelfde scenario nog een keer.

2: Het zelf opruimen. Als zij er geen probleem mee hebben en jij wel, wiens probleem is het dan eigenlijk? Feitelijk zou degene die er last van heeft, degene moeten zijn die het opruimt.

3: Je kinderen langzaam maar zeker bewust maken van de voordelen van opruimen. Hoewel kinderen minder last hebben van troep dan jij, zullen ze niet gecharmeerd zijn van schimmelende broodkorsten en ongedierte in huis. Ook het gemak van iets terug kunnen vinden wanneer het een vaste plek heeft, kan een kind prima begrijpen. Complimenteer of bedank je kinderen wanneer ze iets opruimen. Ze zullen daardoor gemotiveerd raken dat vaker te doen.

Lukt het allemaal echt niet, dan kun je er voor kiezen je kinderen te laten leren door ervaring. Leg alle rommel die ze in huis hebben achtergelaten, in hun eigen kamer. Binnen een week zullen ze de deur van hun kamer nauwelijks open kunnen duwen en is de boodschap duidelijk.

Hulp nodig of vragen?