Hoe ga ik om met de driftbui van mijn peuter?

Mijn peuter van bijna 2 is soms enorm driftig en agressief. Hoe kan ik het beste reageren?

Driftbuien komen veel voor in de peuterleeftijd. Soms zijn ze te voorkomen, maar soms ook niet.

Wat kun je doen als je peuter driftig is?

  • Als een driftbui niet meer te vermijden valt, blijf dan zelf rustig.
  • Hoe meer je op je peuter inpraat, boos uitvalt of probeert te troosten, hoe langer de driftbui zal duren.
  • Laat de storm uitrazen, hoe lastig dat ook is!
  • Toegeven of afleiden met iets leuks werkt als een beloning en kan ertoe leiden dat driftbuien toenemen.
  • Je peuter moet juist leren dat je met een driftbui niets bereikt.

Niet reageren

of negeren kan een effectieve strategie zijn bij driftbuien, maar voor ouders is dat een hele opgave. Negeren werkt alleen als je het ook vol kunt houden.

  • Dat betekent concreet dat je geen aandacht geeft aan je peuter zolang de driftbui duurt. Praat dus niet tegen je kind en kijk het ook niet aan. Dat is lastig, want een peuter die gewend is dat je altijd reageert, gaat in het begin vaak nog harder schreeuwen.
  • Zelf even iets anders gaan doen kan helpen om het negeren vol te houden. Waarschijnlijk zul je tot je verrassing merken dat de driftbui dan vanzelf ophoudt.

Geef positieve aandacht als je peuter weer rustig is

Het is heel belangrijk om positieve aandacht te geven zodra je peuter weer rustig is. Kom niet meer terug op het voorval. Help je kind liever even op gang met een activiteit en geef het een lekkere knuffel.

Agressief gedrag bij peuters

Het meeste agressieve gedrag onder mensen komt voor op de peuterleeftijd! Jonge peuters kunnen hun frustratie of ergernis nog niet goed in woorden uitdrukken en gaan dan slaan, duwen of aan haren trekken. Bijten roept wel de heftigste reacties op van ouders en omstanders.

Peuters kunnen dat om verschillende redenen doen, bijvoorbeeld omdat ze hun zin niet krijgen of zich in het nauw gedreven voelen. Soms kan het een vorm van aandacht trekken zijn. Agressie geeft altijd veel commotie en jonge peuters hebben nog geen idee wat hun gedrag aanricht.

Meestal willen ze de ander niet opzettelijk pijn doen, maar is het hun manier om te laten merken wat ze ergens van vinden. Ook al komt dit gedrag veel voor, nu is wel het moment om te beginnen met dat af te leren.

 

Heb je een vraag?