vertel eens

Vertel eens

De perfecte ouder bestaat niet. En toch doen we allemaal ons best om die toch te zijn. Dat we vervolgens toch fouten maken of af en toe vastlopen is iets waar we ons voor schamen en het liefst aan niemand laten merken. Gek, want we lopen allemaal wel eens aan tegen problemen en frustraties bij het opvoeden van onze kinderen. En wat maakt iemand eigenlijk een goede ouder? Vader of moeder zijn is misschien wel de meest verwarrende, bijzondere, moeilijke, geweldige, vermoeiende, dankbare en ongrijpbare 'baan' die je ooit zult hebben. Denk je net de boel onder controle te hebben, stapt je kind zonder vooraankondiging weer een andere levensfase in! 
 

De Week van de Opvoeding

Soms kijk je om je heen en zie je vaders en moeders die zich ogenschijnlijk nergens door van de wijs laten raken. Ze blijven lief en geduldig, ze hebben altijd de mooiste traktaties en hun kinderen hebben nooit een vlek op hun broek. Ze koken een gezonde maaltijd terwijl ze ondertussen knutselen met hun kinderen. Terwijl jij met moeite onthoudt dat de kinderen op dinsdag gym hebben en op vrijdag zwemmen. De jaarlijkse Week van de Opvoeding wil ouders laten weten dat je geen perfecte ouder hoeft te zijn om een goede ouder te zijn. Ook willen ze vaders en moeders stimuleren met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te helpen, in plaats van elkaar te beoordelen en veroordelen.
 

Luisteren en vertellen gaan hand-in-hand

Elk jaar heeft de Week van de Opvoeding een ander thema om een ander element van opvoeden onder de aandacht te brengen. Dit jaar is dat thema ‘Vertel eens!’. Kun jij je herinneren wanneer de laatste keer was dat iemand dat aan je vroeg? Het is een fijne vraag want het laat zien dat iemand in je geïnteresseerd is in jou en wat jij te zeggen hebt. Hoe fijn zouden je kinderen het niet vinden wanneer jij deze vraag aan hen stelt. Wanneer je interesse toont in hun verhaal en écht luistert, zullen je kinderen veel sneller geneigd zijn te delen wat ze meemaken, waar ze zich zorgen over maken en wat hen verder bezighoudt. 

Denk jij dat jouw kind nooit iets wil vertellen, bedenk dan eens hoe vaak jij echt de tijd hebt genomen om te luisteren.
 

Niet oordelen maar luisteren

De vraag ‘Vertel eens’ zal ook de communicatie tussen ouders onderling verbeteren. Als je een moeder met wallen onder haar ogen op het schoolplein ziet staan en ze vertelt dat haar zoon als een week bijna niet slaapt, neem dan niet meteen het gesprek over met verhalen over jouw kind dat niet wil slapen of met allerlei tips, maar nodig haar uit om meer te vertellen en haar hart te luchten. Luister, stel vragen en veroordeel haar niet maar toon begrip en laat haar weten dat je met haar meeleeft. Opvoeden is nu eenmaal een uitdaging die we alleen maar beter kunnen aangaan als we elkaar een beetje helpen.