Wees lief voor je lichaam

Wees lief voor je lichaam

Het is bijzonder dat een lichaam zo sterk en zo kwetsbaar tegelijk is. Het kan verrassend goed tegen een stootje en is ook nog eens heel goed in het repareren en oplossen van kleine beschadigingen en kwaaltjes. Anderzijds heeft een lichaam zorg nodig om sterk en gezond te blijven. Natuurlijk kan een gezonde levensstijl niet alles voorkomen, maar het ondersteunt je weerstand enorm. Kinderen moeten leren dat het belangrijk is om hun gezondheid te koesteren en te beschermen. En ook hoe ze dat moeten doen. Maar wat zijn daarbij nu precies de belangrijkste aandachtspunten?

Feitelijk kun je een gezonde leefstijl verdelen in 4 pijlers: goede voeding, voldoende beweging, voldoende rust en veel water. Door elke dag alle pijlers de juiste aandacht te geven, voel je je fit en en ben je minder vatbaar voor allerlei kwaaltjes.
 

Kies goede voeding

Een gezond dagmenu is afwisselend en bevat veel groente, weinig suikers en niet teveel vet. Kinderen zijn er niet altijd dol op maar door hen te leren wennen aan allerlei verschillende smaken (dus niet alleen zoet) zullen ze uiteindelijk steeds meer gaan lusten. Leg kinderen ook uit dat voedingskeuzes heel veel invloed hebben op hoe je je voelt en wat het met je lichaam doet. Wat zou er met de plantjes in de tuin gebeuren als we ze elke dag cola zou geven in plaats van water?  
 

Beweeg elke dag

Door te bewegen blijven alle spieren lekker soepel en sterk. En aangezien je hart ook een spier is, helpt het ook je hart gezond en sterk te blijven. Hoewel we bij kinderen denken dat die ruim voldoende bewegen, zie je steeds meer kinderen die na school eindeloos op de bank hangen en tv kijken of gamen. Dit is een gewoonte die ze meenemen als ze groter worden. Leer ze dus van jongs af aan elke dag zeker een uur flink te bewegen. Dat hoeft niet eens altijd met een echte sport. Fietsen, rennen, klimmen en graven is ook hartstikke goed.
 

Neem voldoende rust 

Elk lichaam heeft zowel slaap als rusttijd nodig om te herstellen. Dit vinden veel kinderen nog best lastig. Er is altijd zoveel te doen, te beleven en te ontdekken! Vindt jouw kind het lastig om te ontspannen? Of komt het ‘s avonds moeilijk in slaap? Probeer dan eens om samen een paar eenvoudige yoga of meditatie-oefeningen te doen. Dit kan helpen de ademhaling en hartslag van je kind te kalmeren en de spieren te ontspannen. 
 

Drink veel water 

Dit is een pijler die veel mensen nog wel eens vergeten. Toch is het een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. 70% van ons lichaam bestaat namelijk uit water! Te weinig drinken kan de oorzaak zijn van allerlei vervelende klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Drink daarom elk uur een glas water of thee en biedt dat ook je kind iedere keer actief aan. Let op: in vrijwel alle kinderdrankjes, fruitsappen en frisdranken zitten enorme hoeveelheden suiker. Beperk dit dus tot bijvoorbeeld 1 glaasje per dag.