Zo maken jullie een 'gruwelijk' feestje van Halloween

Hoe maak je met je kleine een gruwelijk feestje van Halloween?

Op maandag 31 oktober 2022 galmt het weer ‘Trick or treat?!’ over de Atlantische oceaan en Noordzee. In Ierland, Engeland, de Verenigde Staten en Canada wordt dan namelijk Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich dan als ‘monster’ en bellen in het donker aan om hun snoep op te halen. Ook in Nederland zitten we niet stil met Halloween. Zelfs volwassenen duiken in de verkleedkist en in de schmink om de hele nacht te spoken. Maar hoe vier je Halloween op een kindvriendelijke manier, zodat kids toch nog op tijd naar bed gaan en gewoon kunnen slapen?
 

Laat je inspireren door de oorsprong van Halloween

Halloween, ‘All Hallows Eve’ (Allerheiligenavond), bestaat al ruim 2.000 jaar. Mensen geloofden toen dat alle zielen van de doden terugkeerden in de nacht van 31 oktober. Om deze geesten af te weren, droegen mensen maskers en kostuums en staken ze vreugdevuren aan. Vandaag de dag zijn we minder bijgelovig, maar bestaat de traditie nog steeds. Maak van 31 oktober een feestje met de tips uit dit artikel.


Begin bij de verkleedkist

Het dragen van ‘enge kostuums’ zet de fantasie van kinderen op scherp. Voor een nacht waant je kleine zich de gruwel van de buurt die iedereen de stuipen op het lijf jaagt. De verkleedkist vormt daarom een goede start voor dit spannende avontuur. Heb je nog niets angstaanjagends in de kist liggen? Kijk dan of je iets in de buurt kunt lenen, huren of kopen! Het is even aan jou of je dit wel óf niet in overleg met je kind doet. Wil hij of zij een vampier, heks, skelet, weerwolf, monster of misschien wel superheld zijn? 
 

Bouw op het verbeeldingsvermogen

Het verbeeldingsvermogen van een kind is grenzeloos en bovendien ontzettend leuk om mee te spelen. Waar jij misschien gewoon een bouwwerk aan doeken, palen en knijpers ziet, ziet je kind het kasteel van Dracula, de burcht van Frankenstein óf de tombe van een skelet! Zorg dus voor zoveel mogelijk ‘bouwstenen’, ‘steunpilaren’ en ‘decoratie’ voor het maken van een mooie creatie om een nachtje Halloween in door te komen. Vergeet de zaklamp niet!
 

Maak de buurt (on)veilig

Zodra je kind zich een monster waant en zijn toevluchtsoord heeft om zich in terug te trekken, kan het geen kwaad om de buurt veilig dan wel onveilig te maken. Misschien is er wel wat snoep te scoren?! Vertel je kind dat hij of zij de buurt veilig houdt van geesten óf de buren kan laten schrikken in ruil voor wat zoets. Tip: je kunt je buren ook van te voren inlichten dat er een monstertje langskomt voor wat lekkers.
 

Maak zelf hapjes voor een gezonde Halloween

Er bestaat natuurlijk geen goed feestje zonder lekkere hapjes. Net als met het verkleden en bouwen nodigt Halloween uit om ook met eten lekker creatief te zijn. Zo zijn er talloze manieren om de echte horror klassiekers tot leven te brengen via snacks. Wat denk je bijvoorbeeld van een banaan met chocolade ogen en mond zodat het een spookje is? Of pompoenen maken van mandarijnen? Misschien gewoon alles bloederig onderkliederen met tomatenketchup?
 

Vertel angstaanjagende verhalen (bij het kampvuur)

Als de transformatie is begaan, de hapjes binnen handbereik zijn en de setting is gecreëerd, is het storytime! Niks houdt een kind zo in de greep als een goed verhaal. Dit is de uitgelezen kans om je vermogen tot het vertellen van verhalen te ontwikkelen. Daag jezelf uit om met je stem, je gezichtsuitdrukking en het laten vallen van stiltes alles onder 14 jaar te laten sidderen. Er zijn echt een aantal klassiekers waarmee je de geest van Halloween echt tot leven kunt brengen. Je plaatselijke bieb kan jou vast helpen aan de spannendste verhalen om te vertellen. Heb je een tuin waar je een mooi kampvuur kunt bouwen of een vuurkorf neer kunt zetten? Dan is dat ook een perfecte plek om een spannend verhaal voor te lezen.
 

Zet een spannende film op

Hoewel het vertellen van een spannend verhaal veel aan de verbeelding overlaat, is je kind vandaag de dag misschien meer van een kindvriendelijke horrorfilm. Het internet of mogelijkerwijs een streamingdienst waar je abonnee bent kunnen je vast helpen met het vinden van een geschikte film.
 

Spoken doe je niet alleen!

Alleen zijn in het donker is voor kids op jonge leeftijd geen pretje. Halloween vieren doe je dan ook eigenlijk niet alleen. Hoe leuk is het voor je kleine om vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen en er echt een feestje van te maken? Zeker als iedereen mag blijven slapen is de kans groter dat er niemand echt te bang is om te slapen, en iedereen met positieve herinneringen wakker wordt.
 

Niet te eng

Houd wel in het achterhoofd dat kinderen op jonge leeftijd erg gevoelig kunnen zijn voor wilde fantasieën en enge verhalen. Zeker als je kind nog angstig naar het trapgat staart of zich wakker houdt met die vreemde schaduw onder het bed is het verstandig om het niet te overdrijven. Check bijvoorbeeld de geadviseerde leeftijd bij boeken en films of laat al het initiatief aan je kind, zodat hij of zij de grenzen aangeeft. Happy Halloween!