Binnenpretjes: tips voor activiteiten op regenachtige dagen

Test meisje kinder binnenpretjes

Hoewel de lente ruimschoots is begonnen, staat april ook bekend om zijn wisselvallige weer. Heb je na een lange winter bijna geen inspiratie meer voor leuke activiteiten binnenshuis? Dat snappen we. Daarom hier een lijst met 10 ideeën voor een vrolijke besteding van een regenachtige middag. 

 1. Knutselen
  Je kunt hier echt uren mee vullen; schilderen, kleien, knippen, plakken, vouwen en ga zo maar door. Online vind je 1001 tips om steeds weer iets nieuws te maken: kettingen rijgen met kralen, taartjes van klei ‘bakken’, een kijkdoos maken of een boeket van papieren bloemen voor oma. 
 2. Bordspellen
  Bordspelletjes zijn een prima manier om kinderen en jezelf te vermaken. Als jullie zijn uitgekeken op jullie eigen collectie, dan kun je bij elke speelgoedwinkel terecht, maar je kunt natuurlijk ook eens kijken of je buren of vrienden wellicht nog iets in de kast hebben staan dat jullie een weekje mogen lenen.
 3. Koken en bakken
  Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen in de keuken en hun eigen snacks te maken. Denk aan cupcakes, koekjes of pizza's, maar jullie kunnen misschien ook samen een echte taart, zelfgemaakte appelmoes of een pastamaaltijd voor het hele gezin in elkaar te draaien.
 4. Filmavond
  Hoewel je liever niet wil dat je kinderen de hele dag achter een scherm zitten, kun je er natuurlijk op z’n tijd best iets bijzonders van maken. Maak popcorn en kijk samen een leuke film of tv-serie. Dit kan een leuke manier zijn om tijd door te brengen met je kinderen en ze te vermaken.
 5. Bouwen 
  Geef je kind bouwblokken, Lego of ander constructiespeelgoed en begin aan de bouw van een nieuwe fantasiewereld. En helemaal leuk wordt het als jullie een echte hut bouwen. Bijvoorbeeld onder de tafel. Een andere manier van bouwen, maar niet minder creatief, vind je online. In Minecraft kan je kind grenzeloos creatief zijn gang gaan om de mooiste omgevingen te bouwen.
 6. (Voor)lezen
  Lezen is een geweldige manier om de taalvaardigheden van kinderen te ontwikkelen en hun verbeelding te stimuleren.  En een prima bezigheid om even dat ene uurtje voor het eten of voor bedtijd te overbruggen. Je kind kan misschien al zelf lezen, maar lekker samen op de bank voorlezen is natuurlijk helemaal knus.
 7. Verkleedpartijtjes of een make-over
  Kinderen vinden het vaak leuk om zich te verkleden en te spelen. Laat ze hun eigen kostuums maken van oude kleren, vuilniszakken of aluminiumfolie en houd een modeshow. Of wees een keer hun eigen paspop en laat je kind jou een make-over geven met gekke kleren, overdadige make-up en drie knotjes op je hoofd.
 8. Feestje in de woonkamer
  Zet muziek op en laat je kinderen even lekker los gaan met dansen en zingen. Dit kan een geweldige manier zijn om energie kwijt te raken en plezier te hebben. 
 9. Klieder-experimenten
  Hoewel veel ouders vaak niet van ‘viezigheid’ houden, zijn de meeste kinderen er dol op! Er zijn veel leuke en eenvoudige ‘wetenschappelijke experimenten’ die je thuis kunt doen met kinderen. Het enige dat je nodig hebt, is een teiltje, een schort en alles wat je kunt vinden dat veilig is om te mengen en een geweldige kliederboel te maken.
 10. Tekenen op de ramen
  Koop raamstiften en laat de kinderen lekker tekenen op de ramen. Extra tip: ga zelf aan de andere kant van het glas staan en laat je kind jouw portret maken door over jouw beeld heen te tekenen.